Daytona Won’t Start After Side Stand Cut Out

Discussion in 'Newbies Hangout' started by 2wheeler, May 28, 2020.

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  1. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    Hi every one. Forum newbie, took me ages to figure out to reply ‍♂️ Not sure if this right place but will try anyways.

    I have 97 Daytona T595. I had the bike running for a about 10 seconds. Put into first two love bike up drive but side stand was out so bike cut out as supposed to when pulling off in first.

    Now bike won’t start, I’m a hobby mechanic and done my plenty taking apart on my old cbr6f and carb bike easier to muddle through.
    So I’ve changed spark plugs as needed service anyway along with oil, filters etc etc.

    battery fully charged, turn ignition on kill switch off. Fule pump kicks in the cuts after a few seconds. Side stand up, Pull clutch and front brake Hit start button and the starter turns. But won’t start up. Doesn’t splutter or anything. Bike is in neutral and neutral light is on. If I put it in first and pull clutch same thing won’t start clutch not the best so bike bites a little in first (so I know when I’m in neutral).

    fault I think has to be electrical, but first time messing with injection system.
    Any tips where to start testing and common things that may play up after a side stand cut. Any help would be appreciated,

    First time on here hope that wasn’t to much in one go. Thought I’d put it all down in one go lol
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  2. Helmut Visor

    Helmut Visor Only dead fish go with the flow
    Subscriber

    Oct 3, 2018
    6,129
    800
    Three Counties
    Hi again 2wheeler, and welcome in :p:p
     
    • Agree Agree x 1
  3. SprinterII

    SprinterII Noble Member

    Mar 27, 2020
    642
    443
    Scotland
  4. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    • Agree Agree x 1
  5. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    Worth a try, first injection engine for me. Everything I’ve had in the past has been carb which are easy to fault find through. Obviously with an ECU feel a bit a lost, maybe I’m just overthinking it lol. I’ll check my Haynes tomorrow and double check safety circuit clutch side stand etc. If that seems all ok I maybe asking for a bit more help hahah
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  6. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
     
    • Agree Agree x 1
  7. Easy Tiger

    Easy Tiger Elite Member

    Jan 2, 2020
    1,575
    800
    Wirral England
    Hi Mate, Welcome to the forum. Hope you sort your problem out, you'll get good info on here.
     
    • Agree Agree x 1
  8. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    have my daughter this weekend and suns out so will have a butchers on Monday. Will let you guys know when I’ve had a look
     
    • Like Like x 3
    • Agree Agree x 1
  9. David Cooper

    David Cooper Triumph Rocketeer.
    Subscriber

    Hello and welcome to the forum

    98636c6ee64925a19858f8a491d300d2.gif
     
    • Like Like x 1
  10. Dartplayer

    Dartplayer Crème de la Crème

    Aug 8, 2018
    7,099
    1,000
    New Zealand
    Hi 2wheeler and welcome to the forum :cool: Best of luck on sorting
     
    • Agree Agree x 1
  11. dilligaf

    dilligaf Guest

    Hi mate and welcome
     
    • Agree Agree x 1
  12. Tiglet

    Tiglet Vintage Member

    Mar 28, 2016
    4,434
    1,000
    Cheshire
    Hello and welcome to the forum :)
     
    • Agree Agree x 1
  13. Wessa

    Wessa Cruising

    Apr 27, 2016
    11,377
    1,000
    North West England
    Hi and welcome....
     
    • Agree Agree x 1
  14. Callumity

    Callumity Elite Member

    Feb 25, 2017
    3,358
    800
    Nr Biggar
    Have you actually ensured the sidestand plunger switch is moving freely to make and break contact? Ditto clutch switch in the lever body. Green neutral light tells you that switch is ok. Your symptoms suggest ignition safety lockout somewhere.
     
    • Agree Agree x 3
  15. steve lovatt

    steve lovatt Something else

    May 12, 2014
    9,212
    1,000
    North Yorkshire
    Welcome to the forum :cool:
     
    • Agree Agree x 1
  16. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    im now waiting for my rear bobbins to come, so I can put bike on a paddock. To get switch off have to take off side stand bracket. With no one here to help me hold it up be awkward.
     
    • Agree Agree x 1
  17. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    i agree it an electrical lock out. clutch switch works as engines turns over when pulled in.

    Before issues the bike would start in neutral with side stand up or down. Bike cut out when I put it in 1st with side stand down. Bike jolted forward a little when it happened, making me first think something come looses. After that wouldn’t start again. will check plunger when my bobbins get here, today hopefully.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  18. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    hooked up ohm meter to side stand connector. Lay on my back held up bike with one hand and move side stand with other. Plunger is making contact when stand up I’m getting 2 ohms across the contacts. Not sure if 2 ohms and 0 ohms would make the difference though
     
    • Agree Agree x 1
  19. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    With side stand down I’m getting open circuit no reading which is good. now thinking throttle body connections. Throttle position, crank shaft position, air in take pressure, idle air control valve etc etc. Suppose I’ll spend the day testing through that.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  20. 2wheeler

    2wheeler Member

    May 28, 2020
    22
    8
    Wolverhampton
    Side stand switch working, took it off, cleaned it, bit of oil on the piston. And side stand back working fine. At the moment I’ve tank off, and air box off. Is there anything that I can check and test before putting air box and tank back on? Do appreciate any tips and trying to test while I’ve got the top off
     
    • Agree Agree x 1

Share This Page