Newbie From Hindhead (member Of Tomcc Surrey Group)

Discussion in 'Newbies Hangout' started by Simon Padmore, Jan 22, 2019.

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  1. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi All
    Thanks for your interest in my Bonnie. I've attached some pics for those who'd like to see it.

    Just tried to start the Bonnie in the cold and it just won't catch. It started ok yesterday. I'm at my wits end. Has anyone tried the TTP Firestarter Igniter that seems to be advertised with great reviews?

    IMG_20190123_140618_resized_20190123_021612915 (1).jpg

    IMG_20190123_140628_resized_20190123_021612573 (1).jpg

    IMG_20190123_140637_resized_20190123_021612094 (1).jpg
     
    • Like Like x 6
  2. Sprinter

    Sprinter Kinigit

    Aug 17, 2014
    6,027
    1,000
    uk
    Have you checked your throttle body rubbers if your not air tight this will cos errors in fueling
     
    • Useful Useful x 1
    • Agree Agree x 1
  3. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi Sprinter and thanks for the tip.

    I did have a look at them when I took the carbs off for cleaning and they look fine. I'm thinking there may be a problem in the ignition system! I've quite a bit of reading up to do.

    Once the bike is fired up and warm it runs fine so there can't be too much wrong with it but cold start issues are ruining my biking life at the mo.
     
    • Agree Agree x 1
  4. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi all. I emailed TTP about the Fire starter Igniter unit and they say it should help but they can't guarantee that it will solve the problem completely. I'll post when I've thought of anything else.
    S
     
    • Agree Agree x 1
  5. Sprinter

    Sprinter Kinigit

    Aug 17, 2014
    6,027
    1,000
    uk
    Is your oil to thick?
    Ignition switch worn would lead to a bad connection, can you bypass to try?
     
    • Agree Agree x 1
  6. Tiglet

    Tiglet Vintage Member

    Mar 28, 2016
    4,434
    1,000
    Cheshire
    Hello Simon and welcome to the forum :)

    Hope you get the problem sorted soon.
     
    • Agree Agree x 1
  7. Tiglet

    Tiglet Vintage Member

    Mar 28, 2016
    4,434
    1,000
    Cheshire
    Sounds to me that the bike is running rich.
    You say that your bike starts with no choke and with just a bit of throttle and if you use choke with no throttle the engine floods. I would have thought that during winter the bike would require choke if it was set up correctly.
    To me that indicates carbs are the problem.

    Are the pilot jets the correct size, undamaged.
    Is the air filter clean and the correct type.

    Is it something to do with the AI pipes being removed with the Norman Hyde exhausts.
     
    • Agree Agree x 2
  8. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi Tiglet
    Thanks for your input. The oil and filter are new and as specified by Triumph.
    The mixture may be wrong but I don't know how to adjust that so I'll need to get a mechanic to look at that for me.

    The idling jets are 40s which is standard and the mains are 115s recommended by Norman Hyde. Both have been inspected when the carbs were refurbished.
    The AI was removed before I got the bike. I don't know what difference that might make.
     
    • Agree Agree x 1
  9. BigCLM

    BigCLM Senior Member

    Nov 30, 2017
    1,017
    243
    San Rafael, CA
    Welcome from sunny California.

    upload_2019-1-23_17-13-0.png
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  10. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi everyone,

    The troubles with my Bonnie not starting are continuing. This morning, in the cold, I decided to try and see if I had a spark on both cylinders.

    There is a spark but it seems to be quite weak. It is blueish in colour and seems to alter its position across the electrodes. I fitted new plug leads and coil module but it made no difference. Could the problem lie with the ECU?

    Any pointers would be appreciated!!
     
    • Agree Agree x 1
  11. mpllineman

    mpllineman First Class Member

    Feb 12, 2018
    826
    500
    Pearl,Ms.
    Good morning Simon and welcome in! Remember to always be safe on that Bonnie.
     
    • Agree Agree x 1
  12. Judd Dredd

    Judd Dredd Giver of Drugs, Vaccines and Hard Truths

    Jan 13, 2019
    1,376
    743
    here and there
    Welcome to the asylum...… sorry forum!
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  13. Trisaki

    Trisaki New Member

    Dec 18, 2018
    2
    3
    West Sussex
    Hi Simon if you can get down to the arundel area I would be more than willing to have a look at your mixtures on the bonnie , I run my own independent wshop
     
    • Like Like x 2
  14. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi Trisaki. Thanks for the offer. If I can get it to start I'll come down and get you to look at it. S
     
    • Like Like x 1
  15. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi Trisaki. I think I need some professional help with this so if I can get it to start I'll ride it down to you if you let me have the address. S
     
  16. Trisaki

    Trisaki New Member

    Dec 18, 2018
    2
    3
    West Sussex
    Wshop address is motorcycle care tokar industrial park ,yapton lane walberton bn180as, 07939 816318
     
  17. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
     
  18. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Thanks. I tried the bike today and it started first try. It was very cold. Probably 0degC. If the offer is still open I'd like to get the carbs balanced and the mixture properly adjusted.
    Let me know when would be convenient. S
     
  19. Simon Padmore

    Simon Padmore New Member

    Jan 22, 2019
    24
    3
    Hindhead
    Hi everyone. It seems that my bike is a mission and not yet a pleasure. However I think I may be getting closer to a solution to the starting issues.
    I reached down into my pocket and found a handy £250 and spent it on a TTP Fire starter igniter unit. I fitted it and I now have a much stronger spark. I still need to get the mixture and balance set up but it started first try in the cold today. TTP said that the old ecu which was nearly 18 years old was probably part of the issue. I'm hoping that once the carbs are adjusted my problems will have been solved.
     
    • Like Like x 3
  20. Trisaki

    Trisaki New Member

    Dec 18, 2018
    2
    3
    West Sussex
    Call or text me , I'm definitely not around on the 14th as partner goes In to hospital , see what the weather is doing
     

Share This Page