Data tool alarm problems

Discussion in 'Technical Help' started by Adamdaniels, Mar 13, 2016.

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  1. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    so, on a ride out today in the services my alarm set itself and then started sounding. Turned it on and off kept happening so I started the bike and rid to my mates.


    Been on and off the bike all day Aprox 15 times no problem.

    Got home locked away alarm won't stop sounding unless disabled and ignition on?!? Now my battery is dead (I hope as I've been fiddling) any tips?

    Factory fitted data tool 3
     
    • Agree Agree x 1
  2. thebiglad

    thebiglad Old fart, still riding !

    Sep 25, 2013
    5,333
    800
    Central France
    If yours is the same as the one I had on my T100, there's a button on the front of the remote and another on the back - and with a combination of button presses you can turn the alarm off completely.
     
    • Agree Agree x 1
  3. H.O.

    H.O. Noble Member

    Nov 28, 2015
    1,113
    300
    ARDROSSAN, AYRSHIRE
    .................or get the plug and totally dis-connect it.
    There are 2 types of plug, so let your Triumph dealer tell them which one you need.
     
    • Agree Agree x 1
  4. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    Try this press both buttons for approx 10 secs with ignition on until you hear a beep switch ignition off this should shut alarm down.
     
    • Agree Agree x 1
  5. crispey

    crispey crispey creme de la creme

    Nov 6, 2014
    7,645
    1,000
    sw london
    that puts it into winter mode with just the immobiliser on, remember it resets when you turn the ignition back on so when you put her a way again you will have to repeat the process
     
    • Agree Agree x 1
  6. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    Mines the series 3, clear fob, 1 round button 1 oval button, tried everything now so battery is out so the neighbours don't burn my house down!!!

    Is it possible my bike battery is causing the issue?

    I did 50 miles stopped - had the issue
    Continued riding on and off for 4 hours stopping and starting - no issue.
    Get home park up nothing until an hour or so later?
     
    • Agree Agree x 1
  7. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    Crispey is right but if this does not silence your alarm you may have a alarm fault you then might have to purchase a shorting plug as HO recommends.have you got a operators guide for alarm fitted ??
     
    • Agree Agree x 1
  8. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    Yes I do, it has armed disarmed or service/valet mode. No option to turn off it seems, the bike starts and runs fine, just the alarm constantly goes off! Only just started
     
    • Agree Agree x 1
  9. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    I
    Is the led on or off when you disarm alarm
     
    • Agree Agree x 1
  10. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    From memory off and I have 20 seconds to turn ignition on otherwise alarm enables itself again
     
    • Agree Agree x 1
  11. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    So alarm led off and alarm is sounding ??
     
    • Agree Agree x 1
  12. FiftyCal

    FiftyCal Member

    Feb 21, 2016
    33
    18
    Birmingham, England
    Possibly the bike battery is discharging itself due to a shorted cell, when it reaches the low voltage threshold to set the alarm off, the alarm sounds. So you start the bike and recharge the battery and the problem goes away until next time it's left long enough to drop again.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  13. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    When I disarm it goes off and 20 seconds later it automatically re arms itself led flashed 2 beeps and then the alarm goes off
     
    • Agree Agree x 1
  14. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    Tried running the bike again no luck, battery is now on charge but showing full charge
     
    • Agree Agree x 1
  15. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    So alarm sounds when engine is running and led is showing that it is armed ?
     
    • Agree Agree x 1
  16. Eyore

    Eyore Well-Known Member

    Nov 12, 2015
    94
    68
    Ireland
    Get rid of it, I stripped my Datatool 3 out yesterday and riding the bike today without any shenanigans was such a relief. Incidentally you don't need a blanking plug , just two wire loops bridging specific terminals.
     
    • Agree Agree x 1
  17. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    Sorry mate - if I disable alarm and turn on ignition all is fine

    Its if I allow the alarm to enable itself it goes off
     
    • Agree Agree x 1
  18. Adamdaniels

    Adamdaniels Member

    Feb 27, 2016
    11
    8
    London
    I have seen that guide, it's my next step once I've bought the security bits tomorrow
     
    • Agree Agree x 1
  19. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    I would not go cutting the bike wiring and bridging cables unless you are 100% ok with doing this to your bikes wiring a factory fit shorting plug costs about £5.00 from Triumph dealership and will put bike back to pre-alarm condition.
     
    • Agree Agree x 1
  20. PETER CLARKE

    PETER CLARKE Senior Member

    Nov 11, 2015
    313
    120
    Essex
    sorry i read it that alarm was going off while riding best put it in service mode and count flashes of led to see what is triggering it then.
     
    • Agree Agree x 1
Loading...

Share This Page